13 Kasım 2015

Bir Yazılımcının Kariyerinden Kim Sorumlu

Yazılım geliştiren insanlar özelinde sektörde geleceğe yönelik net bir planı olmayan çok fazla insan var, bu kategoriden kendimi de çok dışlamıyorum. İşi sadece yaşamını belirli seviyede devam ettirebilmek için belirli seviyede yapan insanlar, sadece iş. Her gün ayağını sürüye sürüye işe gitmek. Her sabah ofise girdiğinde biran önce akşam olsada eve gitsem düşüncesi. Her gün niye bu saçmalıklarla uğraşıyorum düşüncesi.

Normal mi, değil, özellikle doğrudan insana, insanın psikolojisine, yeteneklerine, işini sevmesine bağımlı olan yazılım geliştirme gibi bir sektörde. Sorumlu kim; yazılım mühendisi arkadaşlarla konuşursan çoğu zaman(insaflı bazıları dışında) kurum, yönetici, proje, müşteri vs. "İnsan odaklı değiller, bize yatırım yapmıyorlar, kendimizi geliştirmemize imkan tanımıyorlar, eğitime göndermiyorlar, güncel teknolojileri kullandırtmıyorlar...". Yöneticilerle konuşursan çoğu zaman(insaflı bazıları dışında) çalışanlar. "İşlerine önem vermiyorlar, disiplinli çalışmıyorlar, boşa çok vakit geçiriyorlar(İnternet, çay/kahve, telefon), verimli çalışmıyorlar". Dolayısı ile bu döngü kırılmıyor; mutsuz insanlar, başarısız projeler.

Bence herkes kendi kariyerinden sorumlu, bir yazılım geliştirici "4yıldır bu şirkette çalışıyorum ama bana çok fazla bir şey kattığını düşünmüyorum" diyorsa bunun tek sorumlusu kendisidir. İlk önce sen kendini düşünmüyorsan, kendi yapmak istediklerini, seni mutlu edecek, sana bir şey katacak şeyleri düşünmüyorsan bunu öncelikle çalıştığın şirketten beklemek büyük hata.

Çözüm; öncelikle insanın bazı değerleri, prensipleri olmalı ve bunlar ışığında gitmek istediği bir yol haritası kafasında her zaman olmalı, bu değerler, prensipler ve yol haritası elbette zaman içinde değişebilir ancak olmalı, diğer türlü kaybolursun. Çalıştığın şirket, yaptığın iş bunlarla uyumlu mu, değil ise uydurmak için bir şeyler yapabilir misin? Evet ise bunları yap. Yok denedin olmadıysa o zaman uyumlu bir işe bak. Kolay iş değiştirilebilen bir sektörde çalışıyoruz ancak sorun ülkemizdeki yazılım şirketlerinin kültürlerinin bir birlerine çok benzemesi ve sizin değer ve prensiplerinizde para ilk başta değilse sorun daha da büyüyor. O zaman yurt dışı alternatifleri akla gelmeye başlıyor.

Aradığınızı bulamayabilirsiniz ama çoğu zaman bulanlar arayanlar olduğu için aramak lazım. Bu tarz bir arayışın önündeki en büyük engellerden birisi de "comfort zone" denen şeyin kırılamaması. Bir kaç yıldır bir şirkette çalışıyorsunuz, yaptığınız işi sevmiyorsunuz, ama kurumsal bir şirket, çalışma ortamı nispeten rahat, çalışanlarla ilişkileriniz iyi...Bu size bir konfor sunuyor ve işinizi sevmemenize rağmen uzun zaman bu ortamda çalışıyorsunuz, ve bu istediğiniz şeyi yapmanıza engel olan bir faktör oluyor. Bu konfor kemikleşmeden kırmak gerekiyor, 3yıllık konfor ile 10yıllık konfor arasında ciddi bir fark var, hele işin içine aile vs. gibi kavramlar da girmiş ise.

Yapmak istediğinizi yapmak için çalışmazsanız istemeden yaptığınız şey sizin işiniz oluyor ve sürekli biran önce emekli olsam da kurtulsam bu işten düşüncesiyle çalışıyorsunuz.

Hiç yorum yok: